MS consideră noua grilă de salarizare pentru sistemul sanitar ca fiind una echitabilă
În condiţiile în care coeficienţii pentru mai multe categorii sociale au fost reduşi, Ministerul Sănătăţii a reuşit să obţină echivalarea funcţiei de medic primar cu cea de conferenţiar, cu coeficienţi între 4,20 şi 5,25, în funcţie de vechimea în muncă. Negocierea a pornit de la coeficienţi între 4,05 şi 5,10.
Medicul specialist va beneficia de coeficienţi între 3,30 şi 4,15. Iniţial, s-a discutat despre coeficienţi de salarizare între 3 şi 3,75. Medicii rezidenţi între anii I şi VII vor beneficia de coeficienţi între 2,45 şi 3,20.
Suplimentar, cadrele medicale mai pot să beneficieze atât de sporuri corespunzătoare condiţiilor în care îşi desfăşoară activitatea, în limita unui procent de 30% din salariul de bază, cât şi de venituri obţinute în urma efectuării gărzilor.
Ministrul Sanatatii a mai subliniat că noua grilă de salarizare pentru medici a fost gândită astfel încât coeficientul maxim al unei categorii profesionale să fie mai mic decât coeficientul minim al categoriei superioare. Astfel, nu vor mai exista situaţii în care medicul specialist să câştige mai mult decât cel care are primariatul. Prin această măsură, se dă posibilitatea cadrelor medicale din România să-şi dezvolte cariera profesională în conformitate cu gradele profesionale dobândite şi pe baza experienţei acumulate.