MS schimbă din nou modul de organizare a rezidenţiatului
Din anul 2010, pregătirea în Rezidenţiat se va face descentralizat în toate cele 12 centre universitare medicale, acest lucru ducând la scăderea migraţiei medicilor între diferite regiuni ale ţării. Mai mult, actualul proiect de ordonanţă permite lărgirea bazei de pregătire pentru toţi absolvenţii facultăţilor de medicină şi obţinerea dreptului de liberă practică după efectuarea unui stagiu de pregătire cu durata de 3 ani, aşa cum prevăd normele europene. Astfel, cei aproximativ 1200 de absolvenţi de medicină care anual nu reuşesc să obţină un loc la rezidenţiat vor putea să opteze pentru continuarea pregătirii postuniversitare, specializându-se în medicina de familie. În numeroase localităţi din ţară nu există medici de familie, iar în multe spitale nu există medici de specialitate în diferite domenii. Actuala legislaţie nu permite pregătirea medicală în vederea obţinerii dreptului de liberă practică sau obţinerea unei specialităţi pentru toţi absolvenţii facultăţilor de medicină.
De asemenea, se va modifica şi modul în care se desfăşoară examenul, renunţându-se la cel de tip grilă, acesta fiind înlocuit cu o probă scrisă şi un interviu. Interviul va avea şi rolul de orientare profesională. Astfel, reprezentanţii MS consideră că intrarea în examenul de Rezidenţiat va fi mult mai permisivă, însă examenul de obţinere a diplomei de specialist de la finalul pregătirii va fi mult mai sever decât în prezent. Viitorii absolvenţi se tem însă că această nouă variantă de admitere în rezidenţiat este una mai puţin obiectivă şi nu va oglindi în mod realist capacitatea intelectuală a concurenţilor.
Pentru prima oara numărul locurilor scoase la concurs va fi corelat real cu necesarul de specialişti pentru fiecare specialitate şi cu posibilităţile spitalelor clinice de a-i pregăti. Fraza este deja binecunoscută şi a fost mai mereu vehiculată în anii precedenţi. Viitorii absolvenţi se tem astfel că anumite specialităţi vor deveni mai greu accesibile.
Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucuresti va infiinţa Registrul Matricol Naţional al Rezidentilor, astfel încât autorităţile să poată urmări parcusul pregătirii profesionale a fiecărui absolvent de medicină.