
Ministerul Sănătăţii doreşte ca începând cu data de 1 septembrie medicii din spitalele de stat să lucreze opt ore, până la ora 17. Motivul invocat de MS este că programul european este astfel structurat. Oficialii din minister uită însă că în Europa tot sistemul este altfel structurat. Ce vor face medicii care au copii mici acasă. În Europa programul copiilor este făcut în asemenea fel încât stau la grădiniţă şi la şcoală atât timp până părinţii termină serviciul.
Ce vor face cei cu copiii care nu au ajuns la vârsta grădiniţei. Creşele sunt în număr din ce în ce mai mic iar pentru un asemenea program de lucru trebuie căutate două bone a căror plată nu se poate cu siguranţă face din salariul unui medic rezident. Pauza de masă de o oră este de asemenea atacată de cei mai mulţi, deoarece majoritatea medicilor recunosc că mănâncă dimineaţa şi la sfârşitul programului când ajung din nou acasă. De altfel salariul nu le permite, mai ales începătorilor, să-şi cumpere zilnic de mâncare de prin chioşchiurile spitalelor.
Prin măsura de faţă se doreşte de altfel ca medicii să nu mai poată lucra şi în clinici private. "Dacă cineva îşi inchipuie că medicii la modalitatea la care sunt plătiţi vor renunţa să lucreze în sistemul privat se înşeala amarnic. Ca să obţină venituri, medicii vor lucra în continuare în sistemul privat, numai că îşi vor decala programul, vor fi mai obosiţi şi vor avea şansa mai mare să greşească. Această măsură nu va face decât să crească exodul medicilor, care se vor duce în ţări din Europa unde se lurează opt ore, dar sunt foarte bine plătiţi", a precizat Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiul Medicilor. Astfel că până la urmă tot pacienţii vor pierde: spitalele nu sunt suficient de bine dotate şi mai mereu lipseşte câte ceva deci oricum trebuie să scoată banii din buzunare chiar dacă se prezintă la o unitate de stat iar în sistemul privat programele şi programările vor dura mai mult timp.