
După ce modalitatea de admitere în rezidenţiat a fost schimbată deja de câteva ori în ultimii ani iată că Colegiul Medicilor din România emite o serie de obiecţii privind noul proiect de lege. Astfel printre altele Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită Ministerului Sănătăţii să renunţe la forma de rezindenţiat cu timp parţial pentru medicina primară şi la echivalarea examenului de rezindenţiat cu cel de preparator sau asistent universitar. Preşedintele CMR,
Vasile Astărăstoae susţine că rezidenţiatul cu timp parţial înseamnă de fapt un fel de învăţământ la distanţă. În medicina de familie o astfel de formă de învăţământ pune în pericol viaţa pacientului, deoarece nu există o supraveghere permanentă şi o evaluare corectă a rezidenţilor. Pe de altă parte acest model de învăţământ medical nu există altundeva.
De asemenea, preşedintele CMR contestă şi intrarea la rezidenţiat pe baza examenului de preparator sau asistent universitar. Potrivit prof. dr. Vasile Astărăstoae, absolvenţii universităţilor de medicină şi farmacie trebuie să fie supuşi unui examen naţional. Pe de altă parte Astărăstoae susţine că, cadrele universitare care sunt şi rezidenţi ar trebuie renumerate şi pentru activitatea de rezident.
Prin promovarea acestui proiect de act normativ, Ministerul Sănătăţii a încălcat Protocolul pe care l-a încheiat cu Colegiul Medicilor din România, care prevedea consultarea cu privire la toate activităţile.
Conţinutul detailat al adresei trimise de CMR îl puteţi citi într-un articol viitor ce descrie punct cu punct obiecţiile Colegiului Medicilor.