Cercetătorii susţin existenţa unei legături între grupa de sânge şi cancerul pancreatic
Cu toate acestea noile date nu par sa aiba o valoare medicala imediata pentru medici si pentru pacientii care sufera de aceasta maladie, dar ar putea juca un rol important in viitor, in metodele de analiza si diagnostic, potrivit specialistului Brian Wolpin, de la Dana-Farber Cancer Institute din Boston si Harvard Medical School, principalul autor al studiului.
Descoperirea legaturii dintre grupa sangvina si cancerul pancreatic le ofera medicilor o noua perspectiva asupra mecanismelor biologice implicate in declansarea maladiei. "Se cunosc foarte putini factori genetici de risc pentru cancerul pancreatic. Studiul arata ca grupa sangvina, care este determinata de o gena situata pe a noua pereche de cromozomi, pare sa fie asociata cu riscul de declansare a acestei boli", a explicat Brian Wolpin. Medicii considera ca aceasta gena care determina grupa sangvina sau o gena apropiata ei, amplasata pe aceeasi pereche de cromozomi, ar putea reprezenta un factor de risc mostenit care contribuie la declansarea cancerului pancreatic.
The American Cancer Society a indicat faptul ca aproximativ 34.290 de americani mor in fiecare an din cauza cancerului pancreatic. Boala se situeaza pe a patra pozitie in clasamentul celor mai mortale forme de cancer din Statele Unite. Cancerul pancreatic se raspandeste adeseori foarte repede in organism, iar in cazul multor persoane el nu este detectat decat atunci cand este in stare avansata, iar indepartarea lui pe cale chirurgicala nu mai este posibila.