Un nou studiu belgian susţine că utilizarea unor bacterii benefice ca terapie adjuvantă la tratamentul parodontal tradiţional poate reprezenta o soluţie viabila şi non-antibiotica în cazul afecţiunilor parodontale. Acest studiu reprezintă primul experiment ce vizează evaluarea conceptului de tratament probiotic cu plasare de microorganisme în zonele parodontale afectate de inflamatii prin actiunea placii bacteriene. Rezultatele obtinute au
aratat ca bacteriile benefice introduse in pungile parodontale curatate in prealabil au intarziat si au redus recolonizarea zonei cu microorganisme asociate gingivitelor si parodontitelor, fenomen remarcat si clinic, prin diminuarea semnificativa a gradulului de inflamatie, nu doar in cadrul testelor microbiologice.
Desi acest studiu valideaza conceptul aplicarii anumitor bacterii benefice ca metoda suplimentara la tratamentul clasic al parodontopatiilor, sunt necesare cercetari ulterioare care sa evalueze in ce masura poate fi utilizata aceasta terapie in practica clinica a parodontologiei, afirma Wim Teughels, unul din reprezentantii grupului de cercetatori in cadrul Universitatii Catolice din Leuven. Daca microorganismele depasesc cu succes toate testele elaborate in acest sens, tratamentul probiotic prezentat de cercetatorii mentionati poate deveni intr-o buna zi parte a protocolului terapeutic in parodontopatii.
Sursa:
www.dentistul.net