Reprezentanţii bolnavilor de cancer doresc modificarea legii privind drepturile pacienţilor, prin introducerea unor articole despre siguranţa pacientului, calitatea serviciilor şi egalitatea de şanse, potrivit preşedintelui Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Cezar Irimia. Potrivit reprezentanţilor pacienţilor cu afecţiuni cronice, nevoile unei persoane care suferă de cancer sunt extrem de complexe, de la posibilitatea de a urma un tratament
de ultimă generaţie la susţinerea emoţională şi reintegrarea socio-profesională. "Subestimarea tratamentului în faţa problemelor de ordin financiar cu care se confruntă sistemul medical românesc a devenit o practică pe care nu o putem accepta. Vom suţine accesul unui număr cât mai mare de pacienţi la tratamente noi care sunt însă şi extrem de costisitoare. Pentru a realiza acest lucru, vom face presiuni pentru ca procentul din PIB destinat sănătăţii să fie mai mare", a completat Cezar Irimia.
O altă problemă cu care se confruntă pacienţii cu cancer sunt lipsa unui Registru Naţional de Cancer, care face ca bugetul anual în oncologie să fie atribuit pe istoricul medical al pacienţilor şi nu pe statistica actualizată, ceea duce la o subfinanţare a Programului Naţional de Oncologie. Potrivit unui studiu realizat în anul 2008 de către Comisia Cosultativă de Oncologie a Ministerului Sănătăţii, suma necesară pentru programul de oncologie este de 150.000 de lei.
În prezent, numărul oficial al persoanelor bolnave de cancer este peste 400.000, iar numărul medicilor oncologi este de aproximativ 250.