Sânge uman sintetic din celule stem embrionare
Cercetatorii vor testa embrionii umani ramasi in urma tratamentelor de fertilizare in vitro pentru a-i gasi pe cei care sunt programati genetic astfel incat sa dezvolte grupa sanguina O-negativ, care este grupa universala a donatorilor de sange, putand fi transfuzata oricui fara a exista pericolul de a fi respinsa de organism. Aceasta grupa de sange este relativ rara, putand fi gasita la aproximativ 7 la suta din populatie, insa ea ar putea fi produsa in cantitati nelimitate din celule stem embrionice, datorita capacitatii lor de a se multiplica la infinit in laborator.
Scopul cercetarilor este de a stimula celulele stem embrionare pentru ca acestea sa se transforme in globule rosii mature, purtatoare de oxigen, folosibile in cazurile urgente de transfuzie. Un asemenea tip de sange ar prezenta avantajul de a nu purta riscul unei infectii cu virusuri precum HIV sau hepatita, sau cu forma umana a bolii vacii nebune. Armata, in mod deosebit, are nevoie de o rezerva constanta de sange proaspat, universal utilizabil, pentru situatiile in care, in contextul luptelor intense, rezerva oferita de donatori se epuizeaza repede.
Insa crearea de sange pe baza celulelor stem ale embrionilor IVF va ridica probleme de etica, existand voci care isi exprima nemultumirea fata de ideea distrugerii embrionilor pentru a se obtine celule stem. De asemenea, se ridica provocatoarea intrebare filosofica daca sangele sintetic va proveni de la o fiinta umana care nu va fi existat niciodata. Teoretic, un singur embrion ar putea satisface necesitatea de sange pentru o tara intreaga.
Proiectul va fi condus de profesorul Marc Turner, de la Universitatea din Edinburgh, care este si director al Serviciului Scotian National pentru Transfuzii de Sange. La cercetare, realizata prin colaborarea mai multor centre de studiu, vor participa, probabil, si oameni de stiinta din cadrul Centrului pentru Medicina Regeneratoare al Consiliului pentru Cercetare al Universitatii din Edinburgh, precum si din cadrul Roslin Cells, compania care a fost creata din Institutul Roslin, unde a fost clonata oaia Dolly, in anul 1996.
Oamenii de stiinta din alte tari, in mod special din Suedia, Franta si Australia, au lucrat si ei la proiecte pentru crearea sangelui sintetic din celule stem embrionare. Anul trecut, o echipa a companiei americane pentru biotehnologie, Advanced Cell Technology, a anuntat ca a reusit sa creeze miliarde de celule sanguine rosii functionale din celule stem. Insa demersurile facute in SUA au fost afectate de probleme legate de fonduri, ce dateaza inca din vremea interdictiei asupra cercetarilor pe celulele stem, din timpul administratiei Bush. Intre timp, presedintele Barack Obama a schimbat respectiva politica.