Campania din anul acesta doreşte să transmită tinerilor din întreaga lume mesajul de respect de sine. Provoacă tinerii să ia în considerare motivele legate de sănătate pentru care ar fi necesar să stea departe de droguri sau să înceteze utilizarea lor. „Alegeri sănătoase” nu e doar un îndemn de a spune „nu” drogurilor, ci şi un îndemn de a alege stiluri de viaţă sănătoase: sport, muzică, teatru, activităţi în folosul comunităţii şi alte activităţi pozitive.
Campania antidrog din 2005 se adresează adolescenţilor şi tinerilor, grupuri vulnerabile la abuzul de droguri. La această vârstă, presiunea grupului de a încerca droguri ilicite poate fi mare şi stima de sine este adeseori scăzută. Mai mult, cei care consumă droguri sunt fie greşit informaţi, fie insuficient conştienţi de riscurile asupra sănătăţii pe care le implică consumul.
În timp ce tinerii vorbesc deseori despre „punctele tari” ale drogurilor ilegale, ei nu sunt conştienţi de multe „puncte slabe”. Efectele negative variază în funcţie de tipul de drog consumat, de dozele luate şi de frecvenţa consumului. În unele cazuri, abuzul poate cauza depresii severe, atacuri de panică, puls neregulat, probleme respiratorii şi uneori moarte subită. Mai mult consumatorii aflaţi sub influenţa drogurilor pot să decidă în mod greşit să facă sex neprotejat sau să schimbe seringi, crescând şansele de a contacta HIV (SIDA), hepatită sau alte boli infecţioase.
Drogul este o substanţă solidă, lichidă sau gazoasă care introdusă în organism modifică imaginea asupra propriei persoane şi asupra realităţii înconjurătoare.
Oamenii iau droguri din diferite motive, cum ar fi curiozitatea, dorinţa de a evada din realitate, de a se adapta vieţii cotidiene sau de a fi acceptaţi de către ceilalţi. În cele mai multe cazuri, drogurile îi oferă la început celui care le foloseşte exact ceea ce căuta, acesta fiind unul din factorii cei mai puternici care contribuie la dependenţă. Toţi spun că la început au făcut-o în urma unui impuls ocazional, după care nu au mai putut renunţa .Dependentul de drog devine, adesea, atât de obsedat să obţină cantităţi tot mai mari, încât îşi va ruina viaţa de familie şi căsnicia, îşi va pierde serviciul înainte de a admite că a devenit dependent.
Este o artă să poţi aprecia corect situaţiile care apar în viaţă şi să ştii să le faci faţă. Indiferent de motive, folosirea drogurilor nu este o soluţie. Drogul nu rezolvă problemele ci le amplifică pentru că drogurile şi luciditatea sunt incompatibile. Luciditatea este singura care ne poate ajuta să depăşim criza de moment sau de lungă durată.
Dr. Liana David
