Bolnavii care suferă de schizofrenie fumează în general de 2-3 ori mai mult decât persoanele fără o boală mentală documentată. Se pare totuşi că acest obicei mult dăunător la schizofrenici are şi câteva efecte benefice. Prin stimularea receptorilor nicotinici din creier, fumatul poate îmbunătăţii tulburările de memorie şi atenţia în rândul pacienţilor schizofrenici, aflăm dintr-un studiu realizat de către cercetătorii de la Yale School of Medicine şi publicat în revista „The Archives of General Psychiatry”.
S-a observat că bolnavii schizofrenici care s-au lăsat de fumat au prezentat o deteriorare rapidă a anumitor funcţii cognitive, precum atenţia şi memoria de scurtă durată, acestea revenind la statusul iniţial după reluarea obiceiului, pe când modificări asemănătoare nu s-au înregistrat şi la persoanele sănătoase.În cadrul studiului, finanţate de „The National Institude and Drug Abuse” şi „National Alliance for Research on Schizophrenia and Depression”, bolnavii schizofrenici şi voluntari sănătoşi au fost rugaţi să consume mecamilamină (o substanţă care blochează receptorii acetilcolinici nicotinici din creier) în timp ce fumează, prevenind astfel activarea acestor receptori de către nicotina din tutun. S-a obţinut blocarea efectului de îmbunătăţire a funcţiilor cognitive la bolnavii schizofrenici dat de către fumat, fără nici un efect înregistrat la sănătoşi.
„Aceste date nu vor să încurajeze pacienţii afectaţi de schizofrenie, care nu au fumat, să fumeze de acum încolo, mai degrabă atrag atenţia asupra noilor posibilităţi de terapii care presupun şi un adaos de nicotină”, afirmă Kristi Sacco, conducătoarea studiului.