Risc ridicat de complicaţii în cazul infectării cu noul virus gripal
”Deşi nu există date adecvate pentru a prognoza impactul unei gripe umane pandemice asupra populaţiei infectate cu HIV, interacţiunile dintre HIV/SIDA şi gripa A (H1N1) ar putea fi semnificative”, se precizează în raport.
”Persoanele infectate cu HIV ar trebui considerate cu risc ridicat şi un segment de populaţie care trebuie vizat în mod prioritar de strategiile preventive şi terapeutice pentru infectarea cu virusul A (H1N1)”, mai menţionează textul.
Deşi epidemia nu prezintă proporţiile altor maladii precum malaria, hepatita şi meningita, OMS a ridicat nivelul de alertă pandemică la 5 din 6, din cauza răspândirii rapide precum şi a posibilităţii ca gripa să provoace mult mai multe victime în comunităţi sărace. Þările cu rate înalte de contaminare cu virusul HIV, dintre care majoritatea se află în Africa, ar trebui să depună eforturi pentru a se asigura că persoanele vulnerabile primesc medicamentele de care au nevoie pentru a lupta cu gripa porcină, apreciază OMS.
Medicamentele antivirale precum Tamiflu şi Relenza diminuează durata de manifestare a virusului şi severitatea afecţiunii atunci când sunt folosite pentru tratament şi ar putea fi folosite şi în scop profilactic. Este optim pentru persoanele infectate cu noul virus să înceapă să ia antivirale într-un interval de 48 de ore de la apariţia simptomelor, potrivit OMS. Există însă probleme cunoscute la pacienţii care iau antiretrovirale pentru a trata virusul HIV în caz de administrare al unor astfel de medicamente.