10% pare să fie prevalenţa migrenei în rândul copiilor şi adolescenţilor din Statele Unite, aceasta fiind cauza a celor aproximativ 2,75 de milioane de zile de absenţe din şcoală anual. Migrena, cefaleea care „atacă” în episoade recurente cu o durată variabilă, de la 4 ore, putând persista până la 72 de ore, este relatată şi de circa 20% a adulţilor, care recunosc persistenţa ei deja din anii copilăriei. Mult timp considerat doar un tip de cefalee, migrena actualmente este recunoscută ca un proces neurologic aparte.
Durerea de cap din cadrul migrenei poate fi moderată până la severă, apariţia ei putând fi precedată (sau nu) de aşa numita aură prevestitoare.Zomig (zolmitriptan), sub formă de tablete (2,5 şi 5 mg ) şi spay nazal (5 mg o doză), produs de compania farmaceutică AstraZeneca este indicat pentru tratamentul acut al migrenei, nu şi pentru profilaxia axesteia. Hipertensiune arterială şi bolile cardiace reprezintă contraindicaţie în folosirea Zomig, acesta putând provoca, pe de altă parte, diferite efecte adverse cum ar fi fatigabilitatea, greţurile, durere şi senzaţie de presiune în ceafă etc.
S-a observat o rată de răspuns la Zomig 5 mg (zolmitriptan sub formă de spray nazal) în rândul celor 248 de adolescenţi afectaţi de cefaleea recurentă, participanţi la studiul clinic randomizat, dublu-orb multicentric recent finalizat, prezentat la a 47-a Conferinţă Anuală a AHS ( American Headache Society) de 58,1% după o oră, versus placebo (43,3%).
„Timp îndelungat tratamentul migrenei la adolescenţi a fost limitat de mulţi factori”, spune dr. Paul Winnner, codirector la Palm Beach Headache Centre, „acest studiu reprezentând un pas important în înţelegera şi abordarea corespunzătoare a răspunsului adolescenţilor la diferitele medicamente antialgice, administrate în tratamentul migrenei”.