După ce sănătatea a fost declarată prioritate naţională de către toţi guvernanţii postdecembrişti, finanţarea acesteia a avut permanent de suferit, procentul alocat sănătăţii din PIB fiind mult sub nivelul celui alocat de celelalte state membre ale UE. Un Comitet de iniţiativă legislativă cetăţeanească cere, printr-un proiect de lege pe care îl propune spre dezbatere Parlamentului, alocarea a cel puţin 6% din PIB pentru Sănătate, proiectul primind aviz favorabil de
la Consiliul Legislativ, iar Senatul este prima cameră sesizată. Iniţiativa legislativă propune modificarea articolului 81 din Legea nr.95/2006. Astfel se solicită ca totalul fondurilor anuale destinate finanţării sănătăţii să reprezinte cel puţin 6% din produsul intern brut anual, iar fondul anual destinat asistenţei medicale primare să reprezinte minimum 12% din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Scopul declarat al iniţiativei legislative cetăţeneşti este de a asigura creşterea calităţii serviciilor medicale, diversificarea acestora şi modernizarea şi dotarea unităţilor medicale. Proiectul de lege al Comitetului de iniţiativă legislativă cetăţenească a primit avizul Consiliului Legislativ în 15 aprilie 2009 şi a fost publicat în Monitorul Oficial la 29 aprilie 2009.