"România în Uniunea Europeană este creditată cu opt euro-regiuni, şi este normal ca în fiecare euro-regiune să fie un astfel de centru. Târgu Mureş este un astfel de centru de euro-regiune. Unele din spitalele de urgenţă din euro-regiune vor fi construite de la zero, iar altele vor fi modernizate, pentru ca un spital regional de urgenţă să îngrijească cele mai dificile cazuri, politraumatizaţii, arşii, chirurgia plastică, chirurgia pediatrică. Toate acestea se vor găsi în spitalele regionale, care trebuie să fie egale cu orice spital de urgenţă din lume", a spus ministrul Sănătăţii, prof. Dr. Mircea Cinteză în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Târgu Mureş.
Spitalele judeţene vor trata bolnavii cu stare medie de urgenţă, îi vor stabiliza pe cei în stare gravă şi vor avea la dispoziţie ambulanţe de cel mai bun nivel şi transport aerian, pentru a-i asigura transportul la spitalele de urgenţă regionale, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.
La nivel local vor fi constituite nuclee de urgenţă, cu un medic de urgenţă, care va prelua cazurile şi va decide încotro vor fi trimise.
"Aceasta este ideea, iar în toamnă vom face calculele şi vom spune care sunt costurile şi care sunt şansele ca această reţea să funcţioneze. Tot atunci vom face public şi programul nostru naţional, specific bolilor cardiovasculare", a arătat Cinteză.
Târgu Mureş s-a demonstrat a fi un centru foarte bun pentru intervenţiile de urgenţă, întrucât aici a existat un centru pionier şi pilot, pentru transportul rapid al persoanelor în stare gravă. În România există încă şase oraşe în care s-au înfiinţat centre de urgenţă şi mai urmează să fie înfiinţate la Constanţa şi Craiova, dar necesarul acestor centre este de patru ori mai mare, raportat la numărul de locuitori.(Rompres)