Rolul aspirinei în prevenirea demenţei
S-a urmărit modificările cognitive la pacienţii trataţi cu aspirină (AAA), incluşi în trialul de ateroscleroză asimptomatică, care a cuprins 3 350 de voluntari de vârstă mijlocie sau vârstnici, trataţi, zilnic, fie cu 100 mg aspirină tamponată, fie cu placebo. Cei netrataţi anterior cu aspirină sau cu warfarină au fost eligibili pentru includerea în studiu dacă: au avut vârste cuprinse între 50 şi 75 de ani; nu au prezentat antecedente de boli coronariene, cerebrale sau arteriale periferice şi au avut un indice de presiune gleznă-brahial de maximum 0,95.
Pe parcursul a trei luni pentru înrolarea în studiu, subiecţilor le-au fost evaluate funcţiile cognitive de bază cu ajutorul scalei de vocabular Mill HilI.Rezultatele trialului AAA şi ale studiului sănătăţii femeilor nu au demonstrat că aspirina ar preveni în mod eficient declinul cognitiv la persoanele de vârstă medie şi la vârstnicii fără tulburări cognitive uşoare sau fără demenţă. Trialul ASPREE ce urmăreşte efectele dozelor scăzute de aspirină în prevenirea evenimentelor majore vasculare şi cardiovasculare, a demenţei şi dizabilităţilor la 18 000 de pacienţi vârstnici va trebui să stabilească precis dacă aspirina este sau nu eficientă în prevenirea disfuncţiei cognitive.
Rămâne neclar dacă, într-o atare situaţie, poate fi benefică modificarea altor factori de risc vasculari. S-a demonstrat că tratamentul antihipertensiv are rezultate promiţătoare în prevenirea declinului vascular cognitiv, în timp ce rezultatelor studiilor randomizate cu privire la utilizarea statinelor şi a hipoglicemiantelor rămân neconcludente sau negative. Medicii trebuie să trateze în continuare cu aspirină pacienţii cu risc crescut, pentru a preveni infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale şi decesul din cauze cardiovasculare. În cazul persoanelor de vârstă medie sau al celor vârstnice asimptomatice, aspirina trebuie administrată doar dacă se aşteaptă ca beneficiile legate de prevenirea evenimentelor vasculare majore să depăşească riscul sângerărilor, ea neputând fi indicată pentru prevenirea declinului cognitiv.
BMJ 2008;337:958