Operaţiile de cezariană făcute prea devreme expun copiii unor complicaţii
În studiul publicat în revista New England Journal of Medicine oamenii de ştiinţă au urmărit peste 24.000 de naşteri efectuate prin cezariană între 1999-2002. Potrivit acestora, riscul de complicaţii se dublează dacă operaţia de cezariană se efectuează, la cerere, între 38 şi 39 de săptămâni, când se consideră că fătul este dezvoltat suficient, şi nu la 39 de săptămâni, când operaţia e considerată sigură. Riscul complicaţiilor este de patru ori mai mare dacă naşterea s-a produs între 37 şi 38 săptămâni de gestaţie. Bebeluşii născuţi între 37 şi 38 săptămâni de gestaţie prezintă o incidenţă mai mare a evenimentelor adverse asociate naşterii incluzând probleme respiratorii şi sepsis, în comparaţie cu cei aduşi pe lume la 39 săptămâni de gestaţie.
"Chiar şi naşterile prin cezariană făcute cu trei zile mai devreme de 39 de săptămâni au riscuri de complicaţii", spune dr. Alan Tita, de la Universitatea Alabama din Birmingham, investigatorul principal al studiului.
În ciuda sfaturilor cercetătorilor, 36% dintre copii sunt aduşi pe lume mai devreme de termenul de 39 de săptămâni. Motivul pentru care se efectuază astfel de naşteri este că medicii consideră că un termen sigur ar fi 37 de săptămâni şi cedează presiunilor mamelor, obosite de sarcină şi nerăbdătoare să-şi vadă bebeluşii. Un alt motiv ar fi că medicii vor să micşoreze şansele ca femeile să intre în travaliu înainte ca operaţia să fie programată.
În absenţa unei necesităţi de ordin medical operaţia cezariană electivă, planificată, efectuată înainte de 39 de săptămâni de gestaţie, nu este recomandată de Colegiul American de Obstetrică şi Ginecologie.