Grăsimile nesaturate - componentă esenţială a unei diete echilibrate
Din păcate populaţia nu este încă conştientă de faptul că grăsimile nesaturate reprezintă o componentă esenţială a unei diete echilibrate şi că ar fi de preferat ca acestea să înlocuiască treptat din alimentaţie produsele bogate în grăsimi saturate şi trans. Un studiu efectuat în Finlanda pe date culese între anii 1965 - 2005, a relevat faptul că înlocuirea în alimentaţie a produselor bogate în grăsimi saturate precum untul, cu alimente bogate în grăsimi nesaturate, aşa cum este uleiul vegetal a redus incidenţa deceselor cauzate de boli cardiovasculare până la 80%, a declarat prof dr. Mircea Cheţa.
Pentru o dietă echilibrată trebuie redus consumul alimentarelor bogate în grăsimi saturate şi trans, aşa cum sunt untul, brânzeturile grase, carnea grasă sau produsele prăjite în grăsimi animale. Acestea ar trebui înlocuite cu produse cu un conţinut scăzut de grăsimi saturate şi trans, bogate însă în grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiul de floarea sorarelui, uleiul de soia, uleiul de rapiţă, uleiul de măsline şi produsele obţinute din acestea, precum şi de margarinele tartinabile superioare şi maionezele de calitate. Grăsimile nesaturate trebuie să reprezinte aproximativ 20% din totalul grăsimilor necesare organismului.