Medicii de familie nu vor semna contractul cadru
Dr. Rodica Tănăsescu a spus că pe medicii de familie îi îngrijorează cel mai mult valoarea punctului care în trimestrele al doilea şi al treilea va fi în funcţie de bugetul regularizat, ori până acum s-a dovedit că nu sunt bani. Pe medicii de familie îi nemulţumeşte şi prescrierea de denumiri comune internaţionale ale medicamentelor. Ei spun că acestea le îngrădeşte dreptul de liberă practică întrucât medicul este cel ce decide tratamentul pe care îl recomandă unui pacient. Dr. Tănăsescu a mai spus că în cei doi ani în care s-a folosit prescrierea pe denumire comercială nu a scăzut eliberarea medicamentelor foarte scumpe. Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Aurel Nechita, a specificat că nu se va negocia prescrierea medicamentelor pe substanţă activă, chiar dacă medicii de familie au nemulţumiri şi în această privinţă.
"Alte nemulţumiri sunt legate de centrele de permanenţă întrucât aici trebuie acordată asistenţă de urgenţă, iar medicii de familie nu sunt specializaţi în medicina de urgenţă, a spus Rodica Tănăsescu. În plus nu se spune cine plăteşte personalul care lucrează în acest serviciu. Astfel de activităţi se găsesc în afara curriculei medicului de familie şi depăşesc timpul european de muncă", a precizat preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie adăugând că au crescut şi sancţiunile, într-un procent destul de mare, pentru nerespectarea clauzelor contractuale.
De asemenea, medicii de familie au ameninţat că îşi vor închide cabinetele, de la 1 aprilie şi că le vor ţine închise până când vor demara negocieri "reale" cu autorităţile, se arată într-un comunicat de presă al reprezentanţilor medicilor.