O noua boala monitorizata in Romania
Toti bolnavii adulti de peste 18 ani internati cu pneumonie, care nu au o cauza clara a bolii, vor fi supusi unor teste suplimentare. Astfel, li se vor recolta probe de sange si urina pentru depistarea bacteriei "Legionella pneumophila". Managerul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala, profesor doctor Adrian Streinu Cercel, a spus ca legionella nu este un germen care se transmite foarte usor, rata lui de atac fiind de 10-15 la suta, adica daca punem o suta de persoane in contact cu bolnavul, zece vor dezvolta pneumonie cu legionella. In 2008, in Romania au fost patru cazuri de legioneloza.
Simptomele bolii sunt febra, frisoane, cefalee, dureri musculare, tuse seaca, dificultati in respiratie, iar mortalitatea apare in 13 la suta din cazuri. Boala debuteaza dupa sase zile cu febra, frisoane, cefalee si dureri musculare. Acestea sunt urmate de o tuse seaca si dificultati de respiratie, care pot progresa spre pneumonie severa. Diagnosticul sigur necesita teste specifice de laborator, de aceea va exista un plan national de supraveghere. Daca infectia cu bacterie este confirmata, pacientul intra automat in carantina si primeste tratament specific cu antibiotic. Specialistii Ministerului Sanatatii au trimis, in hoteluri si in toate spatiile de cazare din Romania, o serie de masuri pentru prevenirea acestei infectii. Studiile arata ca aproape 500 dintre cazurile de legioneloza la rezidentii europeni au fost raportate dupa ce bolnavii au dormit in camere cu probleme.
Legioneloza este o maladie infectioasa acuta provocata de bacteriile Legionella pneumophila. Acestea supravietuiesc mai ales in sistemele de climatizare din spatiile de cazare, de munca sau in rezervoare de apa. Infectia apare cand omul respira aerul contaminat cu legionella sub forma de aerosoli. Legionella pneumophila se poate multiplica in rezervoare sau cisterne de apa calda sau rece, apa calda intre 20 si 45 de grade Celsius, tevi cu apa putina sau in care nu curge apa, depunerile si murdaria de pe tevi si suprafetele rezervoarelor, cauciucul si fibrele naturale din masinile de spalat si etanseizatoare, sistemele de climatizare, de incalzit apa si rezervoarele de stocare a apei calde, cat si tartrul din tevi, dusuri si robinete. Aerosolii formati din picaturi fine de apa ce contin bacteria se pot imprastia atunci cand este deschis un robinet sau un dus, cand este trasa apa de la toaleta sau prin bulele ce se ridica din piscine.