Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, prof. dr. Irinel Popescu, consideră că alocarea a numai 3,2% din PIB pentru sănătate reprezintă foarte puţin. Preşedintele CNAS a adăugat că actualul procent de 3,2% nu ajunge, iar responsabilii din sănătate ar fi trebuit să fie ''mai fermi'' şi să solicite un procent mai mare. În opinia sa, ar fi trebuit ca pe modelul educaţiei, să existe un pact naţional şi în domeniul sanitar. „Pe modelul educaţiei, unde
există un pact naţional şi un obiectiv clar de 6% din PIB, şi în sănătate trebuie să fim puţin mai vocali şi mai articulaţi în mesajul nostru, întrucât nici sănătatea nu trebuie neglijată. Să ajungem la 3,2% pentru sănătate, din punctul meu de vedere este inadmisibil“, a precizat preşedintele CNAS.
Referindu-se la colaborarea cu Ministerul Sănătăţii, Irinel Popescu a spus că CNAS este foarte flexibilă în ceea ce priveşte cotele pentru sănătate. Preşedintele CNAS doreşte să se rămână la nivelul actualelor contribuţii pentru sănătate, dar susţine că orice altă sursă de venituri este binevenită. În opinia sa, nu ar fi trebuit să fie redusă contribuţia pentru sănătate, ci ar fi trebuit lăsat procentul iniţial.
Din ianuarie 2009, contribuţia la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate este de 5,5% pentru angajaţi şi de 5,2% pentru angajatori. Potrivit normelor anterioare, cota era de 6,5% pentru angajaţi şi 6% pentru angajatori.