Companiile farmaceutice susţin că au în continuare pierderi, deşi preţurile unor produse au fost recalculate la 1 februarie, deoarece medicamentele necompensate sunt vândute tot la o cotaţie de 3,3 lei/euro, mult sub cursul oficial actual. Pentru toate produsele compensate şi gratuite s-a actualizat cursul de schimb la 4 lei/euro, dar foarte
multe produse nu sunt pe aceste liste şi se vând în continuare la un preţ calculat la cursul de 3,3 lei/euro. Aceste produse produc în continuare, conform companiilor farmaceutice, pierderi marii. "Noi, în ultimii doi ani, am produs la preţul de 3,6-4 lei/euro şi am vândut la 3,3 lei/euro. Cu această corecţie, exceptând cazul în care euro va ajunge la 4,5 lei, situaţia se aduce la normalitate. Nu începem să avem profituri, dar suntem în normalitate, deoarece cheltuielile cu furnizorii de materiale şi de utilităţi, precum şi costurile cu personalul sunt calculate la cursul zilei", notează Dragos Damian, vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) şi directorul general Zentiva România. El spune că, în ultimii patru ani, producătorii români au avut pierderi echivalente cu peste 30% din profitul operaţional.
Începând cu 1 aprilie, Ministerul Sănătăţii va reactualiza preturile şi pentru medicamentele care nu sunt compensate sau gratuite. "Tot ce nu s-a scumpit la 1 februarie se va scumpi la 1 aprilie. Sunt medicamente pe care nu le vom mai fabrica dacă vom continua să le vindem la un preţ de 3,3 lei/euro şi astfel vor fi scoase din nomenclator. Vor fi creşteri de circa 15-20%. Consumatorii vor fi cei care vor resimţi creşterea", a precizat Damian.