Poziţia CMR în legătură cu ordonanţa de urgenţă de blocare a posturilor
Potrivit prof. Astărăstoae, blocarea posturilor nu va aduce economii la bugetul de stat. “Medicii din unităţile medicale sunt plătiţi din sumele obţinute prin serviciile medicale acordate pacienţilor decontate de casa de asigurări de sănătate şi nu prin sume de la bugetul de stat. Aşa că nu putem vorbi de nici o economie de la bugetul de stat. Ar fi trebuit ca cei care ne guvernează să cunoscă aceste lucruri şi să nu vină cu declaraţii demagogice privind economiile realizate”, a adăugat preşedintele CMR.
Medicii tineri care doreau să lucreze în România încep să se orienteze către alte ţări. “Blocarea posturilor în instituţiile publice, de către actualul guvern ne-a
lăsat pe drumuri pe toţi cei care am promovat examenul de medic specialist în octombrie 2008. În specalitatea mea există posibilitatea unei practici în ambulatoriul privat, dar
soţul meu e specialist ortoped şi are nevoie de un post în spital. După 12 ani de sacrificii şi învăţătură acum îşi permite un guvern să ne schimbe viaţa peste noapte? Practic suntem forţaţi să plecăm din ţară. Atât eu cât şi soţul meu am promovat examenele USMLE şi avem certificatele ECFMG, pentru a practica în SUA. Am rămas în speranţa că şi aici va fi bine şi pentru că vroiam să ne întemeiem o familie”, spune Alina Iacobescu, medic specialist în cardiologie.
Colegiul Medicilor din România solicită Ministerul Sănătăţii şi Guvernului să nu transforme în şomeri pe cei care cu eforturi atât ale statului cât şi eforturi personale au dobândit o calificare înalta (specializarea) şi să bugeteze şi să scoată la concurs posturile absolut necesare din unităţile medicale.