
Multe persoane preocupate de starea lor de sănătate apelează la internet atât pentru obţinerea unui diagnostic legat de simptomele lor cât şi pentru sugestii de tratament. Rezultatele căutărilor pe internet privind probleme de sănătate duc însă frecvent la temeri nefondate în rândul utilizatorilor. În urma acestor căutări aceştia devin predispuşi
să se transforme în persoane care trăiesc cu frica permanentă că suferă de cele mai cumplite boli. Datele au fost prezentate de presa britanică în urma efectuării unui studiu de către Microsoft. Potrivit studiului efectuat în rândul a 515 persoane, căutările pe internet pot genera temeri serioase din cauza faptului că multe informaţii legate de problemele de sănătate sunt incomplete sau denaturate.
Drept exemple sunt date articolele potrivit cărora durerile de cap sunt cauzate de tumori cerebrale. Experţii au concluzionat că persoanele preocupate de sănătatea lor ar trebui să consulte un medic, în locul să caute explicaţii şi remedii pe internet. Peste 30% dintre subiecţii chestionaţi au recunoscut faptul că, în urma unei simple căutări pe internet, au ajuns la informaţii legate de maladii grave, cu incidenţă foarte scăzută, care s-ar fi potrivit cu simptomele uzuale investigate iniţial.
Studiul a evidenţiat faptul că, în majoritatea cazurilor, căutarea pe internet după cuvinte cheie precum "durere de cap" sau "durere în piept" duce la pagini care descriu simptomele unor afecţiuni de natură malignă, cu incidenţă scăzută.