Mituri şi realităţi legate de sărbători, opinia cercetătorilor
Legat de prejudecata că zahărul îi face pe copii hiperactivi, Vreeman şi Dr. Aaron Carroll, tot de la ªcoala de Medicină Indiana, spune că acest subiect a fost obiectul mai multor studii decât în cazul problemelor legate de consumul de droguri. Toate cercetările, spune Carroll, nu au demonstrat însă vreo legătură între nivelul de zahăr din sânge şi hiperactivitate. "De obicei, părinţii au impresia că, după ce au mâncat dulciuri, puştii tind să aibă un comportament agitat şi să fie de necontrolat. Această relaţie de tip cauză-efect este însă doar în mintea părinţilor, care îşi spun că, dacă există o explicaţie, aceasta nu poate fi legată decât de consumul de ciocolată, bomboane sau prăjituri", susţine Carroll.
În susţinerea acestei teorii, cercetătorii americani menţionează experimentul în care un copil a băut un pahar cu apă, părinţii săi ştiind că ar fi fost vorba, de fapt, despre o băutură care conţinea mult zahăr. Ulterior, părinţii au semnalat imediat starea de agitaţie crescută a copilului, în timp ce alţi observatori implicaţi în experiment au notat un comportament constant, fără nicio modificare semnificativă după ce a băut paharul cu apă.
În privinţa unui alt mit la modă în perioada sărbătorilor, cel privind riscul kilogramelor în plus din cauza meselor bogate la ceas de seară, cercetătorii sunt, din nou, tranşanţi: îngrăşarea este cauzată de regimul alimentar general, şi nicidecum de cele câteva mese îmbeluşugate de Crăciun şi de Revelion. Potrivit aceluiaşi Aaron Carroll, la un număr comparabil de calorii, mesele de seară nu sunt cu nimic mai nocive decât cele din timpul zilei, din punctul de vedere al siluetei. Iar studiile recente de nutriţie confirmă acest lucru, mai spun cei de la ªcoala de Medicină Indiana, citaţi de presa britanică de specialitate.