Persoanele care au ţinut post trebuie să ştie că în această perioada organismul este supus unor transformări adaptive alimentare pentru nutriţia cu produse neanimale şi necesită timp pentru a se readapta la alimentaţia obişnuită. Acest fenomen durează câteva zile, după care organismul se adaptează noilor condiţii de alimentaţie şi poate
să-şi desfăşoare activitatea la parametrii ceruţi de activitatea curentă. ªi cei care nu au ţinut post trebuie să fie atenţi. Astfel, trecerea bruscă, de Crăciun, la o alimentaţie bogată în grăsimi, proteine animale, zaharuri şi alcool depăşeşte, cel mai adesea, capacitatea de adaptare a consumatorului la noile condiţii de alimentaţie. "Adaptarea este şi mai dificilă dacă s-a ţinut post, întrucât organismului îi trebuie 24-48 de ore de readaptare la alimentaţia animală. În condiţiile de hrănire abuzivă - precum în zilele de sărbătoare - organismul uman face cu greu faţă sau este depăşit de agresiunile alimentare la care este supus. "Faptul că hrănirea se face şi în mod brusc, pe un organism slab pregătit pentru o astfel de alimentaţie, determină o serie de tulburări pe care omul le resimte în diverse moduri. Dintre acestea menţionăm: greaţă, disconfort abdominal, dureri de cap, vărsături, diaree, colici biliare, ameţeli etc. Uneori, manifestările pot îmbrăca aspecte mult mai severe. Este vorba despre pancreatite acute care apar, îndeosebi, după consumul abuziv de grăsimi şi alcool; crizele de angină pectorală - travaliul digestiv devenind excesiv atrage, compensator, o mare parte din masa circulatorie sanguină către stomac şi intestine, ceea ce deviază din cantitatea de sânge ce irigă inima, iar dacă subiectul prezintă o boală coronariană ischemică latentă este posibil ca aceasta să se manifeste; pusee hipertensive - consumul de produse sărate favorizează creşterile tensionale. Trecerea de la o alimentaţie bogată caloric şi foarte gustoasă, după o restricţie prelungită, favorizează rapid recâştigul ponderal sau chiar depăşirea sa.



