Rata de vaccinare împotriva virusului HPV este de aproximativ 30%
Începând cu 2 decembrie, au fost repartizate doze de vaccin şi la restul şcolilor, prima etapă a campaniei de vaccinare continuând până pe 19 decembrie, când va începe vacanţa de iarnă. În paralel, structurile judeţene ale Ministerului Sănătăţii Publice vor desfăşura o intensă campania de informare a părinţilor.
Ministerul Sănătăţii Publice reaminteşte că vaccinarea anti-HPV nu este obligatorie şi că, în continuare, se va baza pe iniţiativa medicilor de a informa corect şi profesionist opinia publică pentru ca părinţii fetiţelor de clasa a IV a să ia decizia firească - vaccinarea împotriva virusului HPV.
În ceea ce priveşte fetiţele care nu au fost vaccinate ca urmare a refuzului părinţilor, Ministerul Sănătății Publice precizează că, în cazul revenirii asupra deciziei, părinţii pot solicita vaccinarea la viitoarea campanie în care va fi inclusă cohorta de fetiţe care este acum în clasa a III-a. În acest fel se vor păstra calendarele anuale de vaccinare.
Ministrul Sănătăţii a anunţat că dozele care nu vor fi utilizate în campania din acest an se vor depozita la furnizor şi se vor introduce în circuitul medical în toamna lui 2009, odată cu reluarea calendarului de vaccinare, vaccinul fiind valabil până în anul 2010. Ministerul Sănătăţii Publice precizează că va solicita medicilor specialişti să participe la toate acţiunile din şcoli, media şi alte evenimente în care să dea informaţii despre campania de vaccinare anti-HPV.
În România, în fiecare an, aproximativ 3.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin şi peste 2.000 mor din cauza acestei boli. Statisticile plasează România pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul cazurilor de cancer de col uterin.