Premieră chirurgicală absolută la spitalul clinic judeţean din Braşov
profesorul Mihai Lucan, de la Institutul de Transplant Renal Cluj. La Braşov a fost prezent şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Transplant, Victor Zota. Operaţia a fost un succes, iar acum pacienta nu va mai fi dependentă de aparatele de dializă. De anul viitor, asemenea operaţii vor deveni o practică obişnuită în cadrul Centrului Naţional de Transplant Renal Braşov.
Prima pacientă transplantată la Braşov suferea de insuficienţă renală cronică în fază terminală pe o malformaţie congenitală şi singura. Ieri soţul ei şi medicii i-au oferit şansa unei vieţi normale, fără să mai depindă de aparatele de dializă. Potrivit chirurgului Mihai Lucan, pacienta este acum într-o stare bună şi are nevoie de 10 zile pentru recuperare. După intervenţia de transplant, pacienta va urma acum tratament medicamentos şi va avea nevoie de îngrijire medicală specială. Transplantul renal este "o operaţie extrem de complexă şi costisitoare, în jur de 20.000 de euro, tocmai de aceea este plătită de stat”, a explicat specialistul clujean.
Activitatea de transplant renal la Braşov va deveni una curentă în următoarea perioadă având în vedere ca Ministerul Sănătăţii a aprobat deja 10 paturi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă pentru acest centru. Mai mult, ieri, Victor Zota, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Transplant, a promis că de la anul, ministerul Sănătăţii va aloca mai mulţi bani Braşovului pentru această activitate.