Ziua europeană a informării privind antibioticele
În anul 2008, Ziua europeană a informării privind antibioticele se focalizează pe necesitatea ca fiecare dintre noi, fie că suntem medici sau pacienţi, să depunem eforturi pentru utilizarea antibioticelor numai atunci când este strict necesar. Toate acestea în condiţiile în care se abuzează de consumul acestor medicamente iar antibioticele se utilizează chiar şi atunci când nu este necesar.
Utilizarea nenecesară a antibioticelor include: fără prescripție de la medic, consumul acestora fără prescripţie medicală, autoadministrarea antibioticelor pentru tratamentul unei infecţii virale ca răceala sau gripa, administrarea incompletă a tratamentului cu antibiotice prescris de medic. Astfel se subliniază faptul că atunci când sunt prescrise antibiotice pacienţii trebuie să urmeze strict instrucţiunile medicului şi să facă tot tratamentul, chiar dacă încep să se simtă mai bine înainte de a îl termina.
Primul Raport epidemiologic la nivel European din 2007 arată că numarul bacteriilor rezistente la antibiotice este în creştere. Din studiile realizate până în prezent în România se constată că aproximativ 30% din pacienţii care se internează în spitale au de fapt infecţii cu germeni multirezistenţi la antibiotice.