Cabinet de stomatologie pentru bolnavii seropozitivi
De fapt medicilor le e teamă, pentru că în stomatologie sunt multiple manevre cu risc şi sterilizarea postoperatorie poate fi o problemă”, a declarat Mihaela Munteanu, membru al Fundaţiei „Alături de voi”(ADV), ONG care desfăşoară la nivel naţional programe în beneficiul persoanelor cu HIV/SIDA.
„Dar medicilor nu trebuie să le fie frică, pentru că dacă ştiu că au un pacient seropozitiv îşi pot lua măsuri de precauţie“, a completat directorul executiv al ASP Hunedoara, dr. Dan Magheru. Refuzaţi de medici, seropozitivii recurg la tratamente naturiste pe bază de propolis, susţine reprezentanta ADV, iar când problema se acutizează iau calmante şi merg din cabinet în cabinet să ceară sprijin.
Lipsa unei asistenţe medicale pentru cei infectaţi cu HIV poate fi fatală. „Pacienţii noştri au probleme şi de la un simplu guturai. De la o problemă acută la o măsea se poate ajunge la o infecţie în sânge”, a menţionat Mihaela Munteanu. Un caz grav s-a petrecut în urmă cu un an la Deva, unde o fetiţă infestată cu HIV a murit, spun părinţii, în urma unei probleme dentare. Potrivit acestora, tragedia s-a produs după ce medicii stomatologi au refuzat să îi acorde tratament.
În judeţul Hunedoara sunt înregistraţi circa 250 de seropozitivi, iar peste 200 sunt localizaţi în Valea Jiului. Cei mai mulţi dintre bolnavi sunt acum adolescenţi. Sunt generaţia „condamnată” la Revoluţia din 1989. Copiii au fost infectaţi cu HIV în spitale, când li s-au făcut transfuzii sau vaccinuri, susţin mulţi dintre părinţii acestora. Medicii specialişti tind să creadă că a fost vorba de un accident.
Sursa: http://www.dentistul.net