Bolnavii incurabili nu vor mai avea acces la terapie intensivă
principiile eticii medicale, Codul Deontologic al Colegiului Medicilor din România, independenţa profesională a medicului precum şi drepturile cetăţenilor României garantate prin Constituţie.
Criteriile de admisie în unitatea de terapie intensivă, precizate în anexa 3, sunt inacceptabile din punct de vedere etic:
- Vârsta este sugerată ca un criteriu de admisie. Acest criteriu este un element clar de discriminare în asigurarea asistenţei medicale, introduce un parametru demografic în evaluarea accesului la îngrijiri medicale. Se pleacă de la premiza falsă că un bătrân consumă resurse mai multe decât un tânar şi că vârsta înaintată este în mod obligatoriu asociată cu boli coexistente severe, ceea ce nu ar mai impune un tratament pentru a prelungi viaţa.
- Potrivit proiectului, pacienţii critici care au sanse reduse de recuperare datorita bolilor concomitente sau datorită bolii acute pot primi tratament intensiv pentru boala acută dar eforturile terapeutice trebuie limitate. Această prevedere este contrară deontologiei profesiei medicale potrivit căreia medicul trebuie să facă tot ceea ce este posibil pentru pacienăii săi. În medicină nu există conceptul de “îngrijiri medicale limitate”, susţine un comunicat al Colegiului Medicilor.
- În virtutea proiectului, şeful de secţie ATI este cel care decide dacă pacienţii care nu sunt în general admişi în terapie intensivă pot fi admişi. Se acordă astfel puteri discreţionare medicului şef de secţie şi se deschide calea spre abuz. Astfel de evaluari ar trebui să se facă în cadrul unei comisii din care să nu lipsească un specialist în bioetică.
- Pacienţii cu boli terminale nu sunt admişi în ATI decât dacă sunt în moarte cerebrală şi devin donatori de organe.
- Proiectul prevede ca pacienţii la care nu exista speranţă de recuperare a unei calităţi a vietii acceptabilă, nu trebuie admişi în ATI. Care este oare calitatea vieţii acceptabilă? Nu diferă ea de la un individ la altul? Cine hotărăşte ce este sau nu este acceptabil pentru o a terţă persoană?
Unde trebuie îngrijiţi pacienţii în stare terminală “prea bolnavi pentru a beneficia” de îngrijirea în terapie intensivă? În Codul Deontologic al Colegiul Medicilor din
România este specificată în mod expres obligaţia medicului de a acorda aceeaşi asistenţă medicală pacienţilor incurabili şi muribunzi, fără nicio discriminare faţă de pacienţii cu şanse de vindecare.
Ministerul Sănătăţii subliniază însă că proiectul de ordin este elaborat de Comisia de specialitate ATI din minister, împreună cu Societatea Română de ATI, cu scopul de a standardiza modul de funcţionare al secţiilor ATI şi de a creşte calitatea practicii medicale din cadrul acestor secţii. Din punctul de vedere al MSP acest proiect de ordin nu este finalizat, este perfectibil. Colegiul Medicilor din România în schimb solicită retragerea imediată a proiectului, analiza sa în grupuri multidisciplinare şi în comisiile de etică deoarece forma actuală este inacceptabilă, deschide cale către abuzuri şi este de natură de a zdruncina de o manieră ireparabilă încrederea populaţiei în general şi pacienţilor în special în corpul medical.