Creierul uman funcţionează cel mai bine până la vârsta de 39 de ani, însă după această vârstă, activitatea neuronilor intră într-un declin accelerat. Aceasta este concluzia unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea California din Los Angeles. Cercetătorii americani au descoperit că încetinirea activităţii creierului are loc din
cauza pierderii stratului de mielină care protejează neuronii. Mielina este un înveliş gras, care protejează fibrele nervoase, are rol izolator şi permite reacţii mai rapide ale corpului, în funcţie de "comenzile" date de creier. Acest înveliş se deteriorează după vârsta de 39 de ani, deoarece nu mai dispunemde capacitatea de a repara acest strat, iar ritmul semnalelor care trec de la neuroni la creier este încetinit, ceea ce înseamnă că şi reacţia corpului este întârziată.
Studiul a fost realizat pe 70 de pacienţi cu vârste între 23 şi 80 de ani. Cercetătorii au studiat cât de repede pot aceştia să bată cu vârfurile degetelor în masă timp de zece secunde, deoarece cu cât numărul bătăilor este mai mare, cu atât mai dese sunt acţiunile neuronilor în creier. Studiul a arătat că performanţa neuronilor descreşte odată cu vârsta şi că pierderea stratului de mielină afectează şi alte funcţii care cer conexiuni rapide, precum memoria.