Riscul de contaminare creşte dacă pacienţii trataţi împotriva HIV renunţă la prezervative
Raportul dat publicităţii de Comisia eleveţiană pentru studiul SIDA susţine că în cazul în care virusul HIV nu mai este depistat în sânge pentru o perioadă de cel puţin 6 luni şi dacă pacientul seropozitiv nu mai suferă şi de o altă boală cu transmitere sexuală, atunci un cuplu serodiferit (un partener seropozitiv şi unul seronegativ) poate întreţine relaţii sexuale fără prezervativ.
Însă, echipa coordonată de Dr. David Wilson susţine că, deşi riscurile de contaminare în acest caz sunt mai scăzute, ele nu sunt niciodată nule pentru că virusul HIV, deşi nedepistat în organism nu dispare niciodată în totalitate. Cercetătorii australieni au stabilit că probabilitatea cumulată la o medie de 100 de raporturi sexuale fără protecţia prezervativului este de 0,22% de transmitere de la femeie la bărbat şi respectiv de 0,43% de transmitere de la bărbat la femeie. În cazul raporturilor homosexuale această rată de transmitere este de 4,3%.
În decurs de 10 ani, pe un eşantion de 10.000 de cupluri serodiferite, 215 bărbaţi şi 425 femei au fost infectaţi după un raport heterosexual şi respectiv 3.524 bărbaţi au fost infectaţi după rapoarte homosexuale. Aceste rezultate indică existenţa unui risc de patru ori mai mare de contaminare în urma raporturilor sexuale în cupluri serodiferite decât în cazul folosirii prezervativului.
Într-un comentariu ce însoţeşte acest studiu se precizează că pentru cercetătorii eleveţieni, o cantitate foarte mică de material viral HIV nu poate provoca o infecţie, în timp ce pentru cei australieni, o cantitate chiar infimă de corp viral nu face decât să scadă riscul de contaminare, fără a-l elimina vreodată complet.
Având în vedere aceste incertitudini, este mai prudent ca în cazul cuplurilor serodiferite să fie folosit în continuare prezervativul, concluzionează revista britanică citată. /Agerpres/