Rujeola: dubla vaccinare a copiilor pentru a limita riscul epidemiilor
Peter Aaby şi colegii săi subliniază însă în acest studiu că situaţia s-a schimbat în cursul ultimei perioade de timp.
Campaniile de vaccinare împotriva rujeolei din ţările sărace au făcut ca multe mame să piardă din imunitatea împotriva acestei boli şi astfel să transmită mult mai puţini anticorpi anti-rujeolici copiilor decât mamele care nu au fost vaccinate şi care s-au îmbolnăvit de rujeolă.
În plus, mamele infectate cu virusul HIV transmit şi mai puţini anticorpi copiilor, iar în cazul în care şi aceştia se nasc seropozitivi, îşi pierd imunitatea primită de la mame mult mai rapid.
De asemenea, conform acestui studiu, din 1.300 de copii de 4 luni şi jumătate, nevaccinaţi încă, doar 28% mai erau încă protejaţi de anticorpii materni împotriva rujeolei.
Astfel cercetătorii susţin că următoarele campanii de vaccinare anti-rujeolă ar trebui declanşate mai devreme, la vârsta de 4 luni şi jumătate, şi apoi reluate după vârsta de 9 luni, pentru a preveni pericolul izbucnirii unor noi epidemii.
Gradul de incidenţă a cazurilor de rujeolă la copiii care au fost vaccinaţi de două ori împotriva rujeolei (la 4 luni şi jumătate şi apoi după 9 luni) este de 0,7% faţă de 3,1% în cazul copiilor vaccinaţi doar după vârsta de 9 luni.
Această strategie a dublei vaccinări ar putea fi extrem de eficientă în cazul unor situaţii de urgenţă umanitară sau pentru copiii născuţi în zone devenite focare ale unor epidemii de rujeolă.
În comentariile ce însoţesc acest studiu, cercetătorii Hélène Broutin şi Mark Miller de la Institutul Naţional american pentru Sănătate susţin că vaccinarea precoce "poate îmbunătăţi controlul acestei maladii" în ţările în curs de dezvoltare, însă ei insistă asupra necesităţii repetării vaccinului şi după vârsta de 9 luni. /Agerpres/