Din cauza alimentaţiei nesănătoase, peste jumătate dintre copiii cu vârste între trei şi şase ani sunt supraponderali, 40% dintre ei au deficit de fier şi aproape toţi au carenţe de calciu şi vitamina D. Rezultatele preliminare ale unui studiu realizat în premieră în România, despre măsurarea aportului de macro şi micronutrienţi la copiii preşcolari din
mediul urban, au relevat faptul că toţi micuţii cu vârste între 3 şi 6 ani au carenţe de vitamina D, iar 93% dintre ei, deficienţă de calciu. Deşi recomandările medicilor nutritionişti şi pediatri recomandă consumul zilnic al mai multor porţii din principalele categorii de alimente, rezultatele studiului arată că, circa 70% dintre copii consumă legume, fructe şi carne, doar de 2-3 ori/săptămână. Deşi este necesar un consum zilnic, laptele este consumat în medie de doar 2-3 ori/săptămână de 51% dintre copii, iaurtul de 74%, iar brânza de 66% dintre preşcolari. Cerealele se află în meniul zilnic al copiilor doar în proporţie de 12%, iar marea parte dintre acestea este reprezentată de biscuiţi şi snacks-uri. Mezelurile sunt însă consumate aproape zilnic, de un sfert dintre copiii preşcolari.Studiul a fost realizat pe un eşantion de 400 de copii preşcolari din 12 centre - 3 pentru fiecare regiune geografică a României şi Bucureşti - implicând 79 de instituţii de învăţământ preşcolar (grădiniţe şi creşe).
Fiecare copil cu vârsta între 3 şi 6 ani, fără boli cronice cunoscute, fără boli acute afectând aportul alimentar sau fără vreun aspect al vieţii menit să le modifice comportamentul alimentar (religie), a fost monitorizat 7 zile consecutive, familia şi educatorii fiind solicitaţi să completeze chestionare şi să ţină jurnale pentru fiecare tip de masă.



