Gonalgia şi disabilitatea reziduală sunt manifestări clinice importante ale gonartrozei, însă durerea se corelează în mică măsură cu constatările radiologice. Acest fapt se datorează capacităţii limitate de evaluare radiologică a părţilor moi. Introducerea RMN permite evaluarea colecţiilor intraarticulare, a chistelor popliteale, a îngroşării sinovialei şi
a edemului osos, care în rapoarte recente se asociază cu durerea la nivelul genunchiului. Un studio efectuat pe 371 de pacienţi tineri, cu vârstă medie de 45 de ani, suferind de gonartroză, a urmărit corespondentul clinic pe scala durerii, dar defectele condrale, volumul cartilajului şi aria osoasă au fost evaluate prin RMN, în paralel cu radiografia de genunchi. Telopeptidul de legare C-terminal al colagenului tip II în urină (CTX-II) a fost determinat prin ELISA. Acesta din urmă a fost mai mare la subiecţii cu gonalgie.
Concluzia studiului a fost că gonalgia se asociază cu defectele condrale subtotale, prezenţa osteofitelor, nivelul CTX-II şi obezitatea, dar nu şi cu alţi factori. Pe lângă radiografie, RMN şi markerii biologici pot aduce informaţii suplimentare care pot explica cauza gonalgiei la subiecţii relative tineri.
Sursa:
www.labinfo.ro