Noi date privind beneficiile tiotropium în BPOC
UPLIFT a mai demonstrat că tiotropium determină o întârziere semnificativă a primei exacerbări, cu o mediană de 4,1 luni (p<0,001) şi determină o reducere semnificativă a numărului de exacerbări per pacient-an (14%, p<0,001). În plus, reduce în mod considerabil riscul de exacerbări care conduc la spitalizări (Hazard Ratio 0,86, p<0,002), faţă de grupul de control. Exacerbările pot înrăutăţi evoluţia clinică a bolii, aşa încît un tratament care poate reduce în mod semnificativ exacerbările poate avea un impact pozitiv asupra evoluţiei clinice a BPOC.
UPLIFT, unul dintre cele mai mari studii clinice desfăşurate vreodată în BPOC, a înrolat 5.993 pacienţi cu BPOC din 37 ţări. UPLIFT este un studiu clinic de referinţă în BPOC care a comparat tiotropium 18 µg, administrat o dată pe zi, cu placebo, permiţând tuturor pacienţilor să continue administrarea medicaţiei respiratorii recomandate în mod uzual, cu excepţia anticolinergicelor inhalatorii, fiind posibilă inclusiv ajustarea dozei în timpul studiului.
Tiotropium a demonstrat de asemeni o îmbunătăţire semnificativă statistic a calităţii vieţii, evaluată prin intermediul chestionarului respirator St. George (SGRQ, p<0,001). În decursul celor patru ani de studiu, pacienţii din grupul tiotropium au raportat, în mod consistent, o îmbunătăţire a calităţii vieţii, comparativ cu momentul demarării studiului.
În plus, s-a observat o scădere statistic semnificativă de 16% a riscului de deces (p=0,016) în grupul tiotropium, pe durata administrării tratamentului. În cei patru ani de studiu, efectul asupra supravieţuirii a fost susţinut, cu toate că analiza a inclus şi decesele înregistrate după întreruperea medicaţiei (p=0,034). S-a determinat şi riscul de deces pentru perioada de urmărire 30 zile după finalizarea perioadei de tratament, studiul având ca rezultat o scădere de 11% a riscului de deces, deşi nu a înregistrat relevanţă statistică (p=0,086).
Important de remarcat este faptul că tiotropium a redus morbiditatea respiratorie (p<0,05) şi cardiacă (p<0,05), reconfirmînd profilul de siguranţă favorabil al tiotropium. Ca şi în studiile anterioare, cel mai frecvent întâlnit efect secundar a fost uscăciunea gurii.
Datele studiului au demonstrat totodată că tiotropium are efecte benefice impotante în cazul pacienţilor din stadiul moderat al bolii (Stadiul II GOLD – Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease ). 46% dintre pacienţii studiului clinic UPLIFT au fost diagnosticaţi cu BPOC stadiul II moderat. Aceasta este una dintre cele mai numeroase populaţii de pacienţi cu BPOC stadiul II- studiate pe o o perioadă de 4 ani. Rezultatele obţinute la acest grup de pacienţi sunt deosebit de relevante, aceasta fiind etapa în care pacienţii apelează pentru prima oară la tratament pentru ameliorarea simptomele din BPOC.
„Rezultatele studiului UPLIFT sunt pozitive, în special pentru medicii din asistenţă primară, la care apelează, de altfel, pacienţii pentru ajutor medical. UPLIFT confirmă faptul că beneficiile tratamentului cu tiotropium sunt susţinute pe termen lung, şi că pacienţii cu BPOC îşi pot continua viaţa activă,” a afirmat Dr. Anders, Specialist în Medicina de Familie, Oslo, Norvegia, fost Preşedinte al Grupului Internaţional Respirator de Asistenţă Primară.