Oamenii care beau într-o zi, de regulă, mai mult de un suc răcoritor cu conţinut scăzut de calorii, sunt expuşi aceluiaşi risc da a dezvolta boli cardiace ca şi cei care consumă sucuri normale, se arată într-un amplu studiu. Acest rezultat i-a surprins pe cercetători care se aşteptau să observe diferenţe notabile între consumatorii de sucuri
"light" sau dietetice, în comparaţie cu cei care consumă sucuri cu conţinut normal de zahăr. Se pare că şi sucurile fără calorii determină o cerere mai mare a organismului pentru dulciuri, se explică în studiu. Doctorii au mai subliniat că această cercetare demonstrează o legătură clară între bolile cardiace şi băuturile răcoritoare carbogazoase "light", consumul acestor sucuri producând sindromul metabolic.
Studiul se bazează pe mai mult de 9.000 de observaţii realizate pe subiecţi de vârste mijlocii. Subiecţii care consumau mai mult de o băutură carbogazoasă light pe zi erau cu 48% mai expuşi riscului bolilor cardiovasculare, decât cei care nu consumau deloc astfel de băuturi.