Consumul de droguri scade în ţară, creşte în Bucureşti
În Capitală se remarcă o creştere a prevalenţei consumului de canabis de la 3,8% la 5,6% şi de ecstasy de la 1,3% la 1,8%. În schimb, a scăzut prevalenţa de cocaină de la 1,9% la 0,5% şi de heroină de la 1% la 0,2%.
În Transilvania, a scăzut prevalenţa consumului de canabis (de la 2,8% la 1,3%), în schimb a crescut prevalenţa consumului de ecstasy (de la 0,2% la 0,4%). Pe de altă parte, în Oltenia a scăzut şi prevalenţa consumului de canabis (de la 2,1% la 0,6%), dar şi de ecstasy (de la 0,6% la 0,2%).
Agenţia Naţională Antidrog consideră că printre motivele acestei reduceri (apreciată a fi mai degrabă o stabilizare, deoarece diferenţele nu sunt semnificative statistic) se numără: politicile publice de prevenire şi asistenţă, serviciile de tratament oferite de centrele de asistenţă, impactul crescut al campaniilor media, dar şi faptul că o parte dintre români au emigrat de-a lungul ultimilor ani, iar o parte dintre consumatori au decedat.
Se apreciază că pentru menţinerea tendinţelor de reducere a numărului de consumatori sunt necesare: implementarea de campanii naţionale media de informare şi sensibilizare, centrarea programelor de prevenire universală pe canabis şi ecstasy, elaborarea unor programe coerente de prevenire universală şi selectivă, adaptarea curriculei disciplinei opţionale „Educaţie pentru sănătate” la nevoile reale de informare. /Rompres/