Secretarul de stat a admis că sistemul este subfinanţat, dar s-a referit şi la modul de utilizare a banilor care, în opinia sa, nu este întotdeauna eficient. Dr. Vlad Iliescu a accentuat asupra necesităţii privatizării unor componente din sistemul sanitar pentru eficientizarea utilizării resurselor şi a spus că se are în vedere privatizarea unor spaţii, a managementului unor instituţii sanitare, dezvoltarea parteneriatului public-privat, care există însă timid. El a adăugat că acest tip de parteneriat va fi dezvoltat prin dezvoltarea asigurărilor private de sănătate. În legătură cu asigurările private, secretarul de stat în MS a opinat că în cazul României există suficiente condiţii pentru ca populaţia să apeleze la ele. "Cred că va fi acelaşi fenomen ca şi în cazul telefoniei mobile", a exemplificat dr. Vlad Iliescu.
Dezbaterea "Reforma sănătăţii în România" a fost organizată cu finanţare din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).
Printre activităţile curente ale Agenţiei se numără Iniţiativa de Sănătate pentru Familiile din România, un program pe cinci ani realizat în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, care încurajează vizitele la medicii de familie şi la asistenţi, precum şi creşterea disponibilităţii şi utilizarea serviciilor de sănătate reproductive moderne. De asemenea, USAID susţine activităţile care promovează comportamentele sănătoase şi lupta împotriva răspândirii SIDA, a tuberculozei şi a altor boli.(Rompres)
