S-a găsit o soluţie pentru a rezolva deficitul de medici
"Dl. ministru Nicolăescu nu ştie foarte bine care sunt ţările de unde ar putea să vină medici rezidenţi dornici să câştige 900 de lei pe lună, dar presupune că o soluţie ar putea fi China" Pe de altă parte însă legea 95/2006 a reformei în sistemul sanitar, promovată sub mandatul actualului ministru al sănătăţii prevede că în România nu pot profesa decât medici si asistente medicale originali din spaţiul european care cuprinde Uniunea Europeana, Confederaţia Helvetică şi Norvegia.
Din afara spaţiului Uniunii Europene nu pot fi angajaţi în unităţile sanitare româneşti decât medicii sau asistentele care au soţul, soţia sau părinţii cetăţeni români. În România, ar putea profesa doar cei care şi-au finalizat studiile în ţară sau de cei care au obţinut cetăţenia română. Colegiul Medicilor din românia nu va permite să se încalce legislaţia şi reglementările stabilite şi semnate cu Uniunea Europeană şi nu va da drept de liberă practică nici unui cetăţean din afara Uniunii Europene dacă nu îndeplineşte condiţiile legale.
"De altfel, până nu demult deficitul de medici nici nu era o problemă în viziunea ministrului sănătăţii, care considera că statisticile care arătau că doar anul trecut au părăsit România un procent de 4% din medici sunt mult exagerate. Acum spune că la noi deficitul de medici este de 10-25% în funcţie de specializare. Din nou greşit. România are doar jumătate din numărul de medici necesar. Sunt judeţe întregi care nu au un cardiolog sau un encrinolog. Avem 98 de localităţi fără medic de familie.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că atunci când se vorbeşte despre o migraţie a medicilor mai mare de 2% este cod roşu. Am spus în nenumărate rânduri că suntem în criză în ceea ce priveşte corpul medical, o criză pe care nimeni nu este dispusă să o recunoască. Iar soluţia nu este aducerea de medici cu pretenţii financiare mai mici ci motivarea medicilor tineri şi bine pregătiţi din România să nu mai plece în străinătate. De asemenea, trebuie crescut numărul de locuri la rezidenţiat în specialităţile deficitare, în prezent doar jumătate din absolvenţii facultatilor de medicină putând să intre în rezidenţiat. România este o ţară atât de bogată încât să îşi permită să şcolarizeze studenţi care nu vor profesa niciodată?"