Ghidul Actualizat pentru Managementul Astmului
Definiţia astmului bronşic
- Clinic: boală cronică a căilor aeriene cu episoade recurente de wheezing, dispnee, constricţie toracică şi tuse – în special noaptea
sau dimineaţa devreme, respectiv obstrucţia ocazională a fluxului aerian, adesea reversibilă spontan, sau sub tratament.
- Funcţional: hiperreactivitatea căilor aeriene
- Patogenic: inflamaţie cronică în care sunt implicate multe elemente celulare
Diagnosticul corect al astmului este esenţial din cel puţin două motive: astmul este o boală cronică, practic incurabilă; ca urmare etichetarea unui pacient cu astm are consecinţe sociale şi psihologice importante, respectiv tratamentul antiastmatic este cronic şi trebuie urmat pe termen lung (chiar pentru toată viaţa); ca urmare efectele secundare, chiar daca sunt mici, trebuie balansate de un beneficiu corespunzător.
Diagnosticul astmului este dificil din cel puţin două motive:
• Manifestările astmatice pot fi intermitente şi din această cauză subapreciate de pacienţi şi medici
• Manifestările astmatice sunt nespecifice ceea ce conduce relativ des la un diagnostic eronat (supradiagnostic sau, mai des, subdiagnostic)
Manifestările astmatice
Diagnosticul de astm este sugerat de prezenţa simptomelor astmatice: dispneea, tusea, wheezing-ul (respiraţie şuierătoare), senzaţia de constricţie toracică. Aceste simptome sunt relativ nespecifice.
Anumite caracteristici pot sugera astmul mai degrabă decât alte boli: variabilitatea (în cursul aceleiaşi zile sau de la o zi la alta sau de la un sezon la altul) şi/sau intermitenţa (normal între manifestări); agravare nocturnă sau dimineaţa devreme; apariţia după factori declanşatori specifici (alergene, antiinflamatorii nesteroidiene) sau nespecifici (fum, mirosuri puternice, aer rece, efort fizic, beta-blocante sistemice sau locale); ameliorare sau dispariţie după tratament antiastmatic, istoric personal sau familial de astm sau alte boli atopice (rinită alergică, dermatită atopică)
Astmul tusiv (tusigen) este o formă particulară de astm care se manifestă exclusiv sau predominant prin tuse. Wheezing-ul este în mod caracteristic absent, însă dispneea poate fi prezentă dar subapreciată de pacient. Astmul tusiv trebuie diferenţiat de alte cauze de tuse cronicăca : bronşita eozinofilică, reflux gastroesofagian, rinoree posterioară şi sinuzită cronică (cunoscută și sub noua denumire de sindromul tusei de căi aeriene superioare – “upper airway cough syndrome”), tratamentul cu inhibitori de enzimă de conversie a angiotensinei, disfuncţia de corzi vocale. Diagnosticul astmului tusiv necesită punerea în evidenţă a variabilităţii funcţiei pulmonare sau a
hiperreactivităţii bronşice şi uneori evaluarea sputei induse pentru prezenţa de eozinofile.
Despre testele de diagnostic vom vorbi detaliat într-un articol viitor.