Metamorfoza în lumea microorganismelor - o posibilă ameninţare(2)
În legătură cu asocierea virusurilor pentru a face infecţii, specialistul a arătat: "Virusul respirator sinciţial, care dădea infecţii numai la copilul mic, în ultima vreme a stabilit o colaborare cu un rinovirus, cel care dă guturaiul la adult, şi în momentul de faţă, în urma acestei asocieri, poate genera infecţii, uneori foarte severe, şi la adult".
La rândul său, virusul gripal aviar ne tot "dă târcoale", sperând să ne găsească cu garda jos. Altfel spus, doreşte să poată stabili o întâlnire cu virusul gripal uman, pentru a împrumuta de la acesta o serie de gene care să-i permită să se transmită de la om la om pe calea aerului. Acest lucru va fi uşor de realizat dacă noi, oamenii, nu ne vom mai vaccina antigripal în ideea prevenirii unei epidemii cu virusul gripal uman, făcând astfel imposibilă întâlnirea celor doi (virusul gripal aviar cu virusul gripal uman).
Specialistul apreciază că ar trebui să învăţăm câte ceva din aceste lucruri. "Dacă microorganismele îşi redefinesc teritoriile de influenţă şi modurile prin care pot genera noi tipuri de infecţii, este cazul ca şi omul să să pregătească. Primul lucru pe care omul trebuie să-l facă este să recunoască aceste tipuri de infecţii. Odată ce le-a recunoscut trebuie să găsească şi tratamentul adecvat. Dacă nu are la îndemână un tratament eficient, atunci trebuie să-şi îndrepte atenţia spre dezvoltarea unui vaccin".
În realitate, omul copilăreşte în această privinţă – uneori nepermis de mult. Nu mai departe de virusul varicelo-zoosterian, unde avem la îndemână un vaccin şi ştim că odată ce ne-am infectat cu acest virus nu mai scăpăm de el, omul, în loc să treacă la vaccinarea de masă, "stă şi se uită melancolic", ca şi când nimic nu s-ar întâmpla. Omul uită însă că la vârstele înaintate, tot acest virus este cel care poate genera zoona, care la rândul ei se asociază cu nişte dureri atroce, care uneori persistă luni şi chiar ani după dispariţia erupţiei, în ciuda multiplelor tratamente de reducere a intensităţii acestor dureri.
"În acest caz se aplică zicala: 'Dă omului mintea cea de pe urmă'. Altfel spus, este cazul să realizăm cu toţii că nu e de glumit cu microorganismele, pentru că în ultimă instanţă toţi dezvoltăm tot felul de infecţii, dar nu ne trezim la realitate decât atunci când uneori e prea târziu" - a spus prof. dr. Adrian Streinu Cercel. /Rompres/