Metamorfoza în lumea microorganismelor - o posibilă ameninţare
În legătură cu aceste modificări, prof. dr. Streinu a spus că în lumea bacteriilor şi-a făcut apariţia un nou tip de germene, Staphilococcus aureus, aşa-zis comunitar. "Până aici, nimic nou sub soare, însă o serie de elemente legate de agresivitatea lui şi mai ales de grupele de vârstă şi ambientul ales îl transformă într-o viitoare ameninţare bacteriologică. Astfel, deşi aparţine familiei mari a stafilococului, această nouă tulpină generează în special infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi, dar de o agresivitate ieşită din comun. Mai mult decât atât, dacă ne uităm cu atenţie la ambientul ales de acest germene vom constata că o serie de grupuri populaţionale au devenit ţinta preferată a acestui microorganism" - a explicat Streinu.
Primele rapoarte au apărut prin 1980, când acest germene s-a demonstrat a fi implicat în unele infecţii severe la utilizatorii de droguri de administrare intravenoasă. Zece ani mai târziu au început să fie înregistrate infecţii la copii care nu asociau niciun factor de risc identificabil, cum ar fi o cauză majoră de scădere a apărării organismului. La sfârşitul anilor ’90 acelaşi germene începea să genereze infecţii la sportivi, în special la atleţi, pentru ca în 2000 să fie implicat în infecţii apărute la deţinuţi. Începând cu 2003 acest germene a început să provoace pneumonii necrotizante atât în SUA, cât şi în Europa.
Referitor la cât de periculos este germenele, prof. dr. Streinu Cercel a spus: "Ceea ce-l face de temut este un tip special de toxină pe care acest germene o produce, numită leucocidina Panton Valentin, care este implicată în agresivitatea acestui microorganism. Aşa se face că foarte mulţi din cei care dezvoltă infecţii cu acest germene ajung să decedeze, în special copilul mic". /Rompres/
Virusurile trec de asemenea prin aceste metamorfoze, însă despre pericolul pe care îl reprezintă pentru noi vom vorbi într-un articol viitor.