O bancă pentru tumori, la Institutul Clinic Fundeni
Banca înfiinţată în 2002 a permis aflarea unor date importante în ceea ce priveşte cancerul de pancreas de pildă, unde au fost găsite gene noi care pot fi implicate în această maladie foarte gravă, a subliniat prof. dr. Irinel Popescu. "Aş dori să organizăm un laborator de genomică în care tinerii să continue cercetările în domeniu, împreună cu specialişti din străinătate, pentru a încerca să găsim un tratament pentru aceste afecţiuni", a precizat realizatorul primului transplant hepatic din România. El a adăugat că este în interesul chirurgilor să afle cât mai mult despre această boală, să se găsească şi alternativele terapeutice pentru că ei se confruntă cu ea. În opinia prof. dr. Irinel Popescu, profilul de şef de şcoală de chirurgie trebuie să fie legat de cercetare, aceasta fiind foarte importantă pentru a avea o carieră universitară.
"În România sunt oaze de excelenţă în domeniul chirurgiei, la fel ca în toate ţările din Europa de Sud Est", a explicat prof. dr. Irinel Popescu, adăugând că integrarea europeană va duce la integrarea în domeniu.
Referitor la transplantul hepatic, prof. dr. Irinel Popescu a spus că dacă ar fi trebuit să-l facă acum, poate s-ar mai gândi întrucât a întâmpinat foarte multe obstacole de ordin administrativ. "Important este însă că s-a făcut şi funcţionează bine", a reliefat realizatorul primului transplant hepatic din România. El a accentuat meritul pe care Ministerul Sănătăţii Publice îl are în susţinerea lui. "Satisfacţia este că am reuşit. Numărul de 28 de transplanturi realizate până acum, în acest an, se încadrează în numărul european. Meritul este al întregii echipe, anestezişti, hepatologi, echipe de recoltare şi nu în ultimul rând chirurgi. Am pregătit trei echipe la Fundeni care pot efectua transplant. În ţară sunt pregătiţi specialişti la Timişoara, Iaşi, Târgu Mureş, Cluj", a subliniat prof. dr. Irinel Popescu. /Rompres/