Riscul de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral este mai mare pentru vegetarieni decât pentru persoanele care au o dietă echilibrată, din care nu lipseşte carnea – conform unui nou studiu. „Adepţii vegetarianismului au carenţe de vitamina B12, aceasta fiind una dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare.
Această vitamină se regăseşte din plin în alimentele pe care vegetarienii le evită şi mai puţin în legume sau fructe”, a declarat şeful echipei de cercetători, Arun Garg, medic la spitalul Max din New Delhi, India. Dr. Garg a precizat că a observat deficienţa de vitamina B12 la aproape 5.000 de pacienţi vegetarieni, în ultimii cinci ani. „Riscul la vegetarieni este de patru ori mai mare decât la celelalte persoane”, a declarat omul de ştiinţă indian, menţionând că lipsa vitaminei B12 creşte nivelul aminoacidului denumit homocysteină.
Un nivel pese limita normală de homocysteină creşte riscul apariţiei cheagurilor de sânge, care pot reduce fluxul de sânge către creier şi provoca un accident vascular cerebral. Autorii studiului au precizat că dintre cei 4.860 de pacienţi examinaţi, 60% aveau un nivel scăzut de vitamina B12, majoritatea acestora fiind vegetarieni.
„Nu spun că vegetarianismul este ceva rău, dar acestea sunt descoperirile noastre. Cei care au o asemenea dietă trebuie neapărat să ia suplimente de vitamina B12”, a declarat dr. Garg. /Rompres/



