Combaterea tuberculozei - preocupare prioritară în România
În ceea ce priveşte programul de tuberculoză, acesta a avut trei obiective principale- extinderea tratamentului strict supravegheat (DOTS), servicii şi supraveghere.
Rezultatele programului de tuberculoză sunt extinderea la nivel naţional a strategiei DOTS şi detectarea a cel puţin 70% din cazurile estimate, vindecarea a cel puţin 85% din cazurile noi.
În cadrul programului de tuberculoză, grupurile ţintă au fost pacienţii cu tuberculoză din România, incluzând cazurile noi, recăderile şi cazurile cronice, dar şi cele cu tuberculoză rezistentă la tratament, copiii bolnavi de TBC, comunităţile de romi, deţinuţii bolnavi de tuberculoză, personalul medical şi ştiinţific implicat în controlul tuberculozei, ONG-uri şi organizaţii comunitare.
În primul obiectiv, care vizează extinderea strategiei DOTS în scopul reducerii incidenţei tuberculozei, s-a avut în vederea extinderea capacităţii personalului medical şi nemedical implicat în controlul tuberculozei în implementarea strategiei la nivel naţional, îmbunătăţirea controlului tuberculozei la copii şi grupurile cu risc crescut, respectiv persoanele infectate cu HIV, cele aflate în detenţie şi cele de etnie romă, precum şi stabilirea unui sistem de distribuire de stimulente pentru îmbunătăţirea urmării tratamentului de către pacienţi.
Cel de-al doilea obiectiv a urmărit întărirea sistemului naţional de îngrijiri de sănătate pentru bolnavii de tuberculoză. Acesta a avut în vedere îmbunătăţirea reţelei la laboratoarele bacteriologice, stabilirea şi implementarea unei strategii naţionale de control de calitate pentru reţeaua laboratoarelor bacteriologice, îmbunătăţirea accesului la servicii medicale de calitate, dar şi a sistemului de management al medicamentelor antituberculoase în România.
Prin cel de-al treilea obiectiv s-a urmărit întărirea sistemului de supraveghere şi monitorizare a cazurilor de tuberculoză în cadrul reţelei naţionale de supraveghere a bolilor transmisibile, dezvoltarea unui sistem funcţional de supervizare şi monitorizare, realizarea şi implementarea unui sistem eficient şi rapid de supraveghere epidemiologică.
Au fost pregătiţi 14.722 de profesionişti din domeniul medical ,dintre care 4.100 de medici de familie, 8.700 asistente medicale, 660 pneumologi şi 156 personal de laborator, 100 epidemiologi.
În cadrul programului de îmbunătăţire a controlului tuberculozei la copii s-a urmărit educaţia copiilor expuşi la campanie, în număr de 250.000, în sensul cunoaşterii a ceea ce înseamnă tuberculoza, cum se răspândeşte şi cum se previne.
În ceea ce priveşte acreditarea laboratoarelor de microbiologie s-a urmărit extinderea politicii de calitate în cel puţin 45% din laboratoarele sistemului naţional de supraveghere şi monitorizare a tuberculozei.
Un lucru important în aceste programe a fost cel al pregătirii medicilor din sistemul rural pentru a recunoaşte simptomele tuberculozei şi a urmării tratamentul bolnavilor.
România ocupă locul 1 în cadrul ţărilor UE în ceea ce priveşte tuberculoza şi locul 3 în Regiunea Europa a OMS. /Agerpres/