Grefele de rinichi de la bărbaţi la femei au un risc mai mare de incompatibilitate
Studiul realizat de Pr. Alois Gratwohl de la Spitalul Universitar din Bale, Elveţia, alături de un grup de medici germani, a fost realizat prin monitorizarea a 195.516 pacienţi care au suferit grefe de rinichi în perioada 1985 - 2004, din 400 de centre unde se desfăşoară astfel de grefe.
În urma acestui studiu cercetătorii au descoperit că din cele patru combinaţii posibile între donator şi receptor (bărbat - bărbat, bărbat - femeie, femeie - bărbat sau femeie - femeie) grefa de la un donator bărbat către un receptor femeie întâmpină un risc de incompatibilitate cu 8% mai mare în primul an după intervenţie.
Acest efect de respingere este provocat de acţiunea unei "antigene" de compatibilitate denumită "H-Y", care are legătură cu cromozomul Y specific bărbaţilor şi care provoacă o reacţie imunologică de respingere în organismul femeii.
"În studiile viitoare vom încerca să aflăm care sunt mecanismele implicate în acest proces de respingere şi felul în care s-ar putea interveni asupra acestor mecanisme pentru a preveni efectul de respingere a grefei", susţin autorii acestui studiu în materialul publicat în revista britanică. /Rompres/