Organismele dezvoltă rezistenţă la antibiotice
Dr. Maria Nica a menţionat şi faptul că microbii suferă transformări, sub presiunea factorilor de mediu sau a sistemului de apărare al organismului. Specialista consideră că medicii de laborator ar trebui să participe la training-uri, să se informeze mai bine asupra mecanismelor de rezistenţă pentru că de multe ori rezultatele pe care le dau laboratoarele sunt discutabile.
La Congresul Internaţional de Boli Infecţioase şi Microbiologie de la Barcelona, din aprilie, s-au abordat puncte de vedere privind noi posibilităţi terapeutice şi mecanisme de acţiune ale antibioticelor, în special în terapia infecţioasă. Dr. Nica apreciază că ar trebui intensificată pregătirea medicilor rezidenţi şi a specialiştilor, pentru a se pune la punct cu aceste lucruri, având în vedere că bacteriologia este o specialitate în mare parte netehnologizată.
Laboratorul de la Spitalul "Victor Babeş" este singurul laborator public, acreditat conform standardelor europene. Aici vin cazuri din multe din spitale, nu numai de la "Victor Babeş", şi este foarte important ca diagnosticul să fie corect şi rapid, pentru a se institui un tratament ţintit şi eficient. Preşedintele Societăţii Române de Boli Infecţioase, prof.dr. Ludovic Păun, a pus accent asupra importanţei bolilor infecţioase şi tropicale, amintind că la acest spital a fost diagnosticat primul caz de SIDA. În opinia sa, trebuie o colaborare mai mare între medicii umani şi cei veterinari. El consideră că factorul etiologic comun al multor boli obligă să se facă acest lucru.
Prof.dr. Ludovic Păun a subliniat că pericolul gripei aviare şi a sindromului respirator acut sever (SARS) nu a dispărut, dimpotrivă, s-a amplificat şi asta presupune cooperare. El a făcut referire şi la faptul că omenirea se confruntă şi cu bio-terorismul şi, în opinia sa, acest lucru trebuie tratat cu seriozitate. /Rompres/