Un studiu recent arată cum nivelul sanguin al proteinelor implicate în diverse boli este controlat genetic. La această concluzie s-a ajuns în urma unei colaborări internaţionale a cărei rezultate au fost detaliate în ediţia online a PloSGenetics, şi care arată că nu numai dieta şi stilul de viaţă sunt implicate în valorile acestora, ci şi
factorul genetic. O proporţie corectă între proteine, lipide şi alte molecule este importantă pentru organism. Un exemplu elocvent este fracţiunea colesterolului: nivele crescute de LDL colesterol şi scăzute de HDL cresc riscul bolii cardiovasculare. Studiile arată cum nivelul colesterolului este influenţat nu numai de dietă, mod de viaţă, ci şi de factorul genetic. Acest ultim studiu ce implică structura genomului demonstrează că nivelul sanguin al multor proteine este influenţat genetic. Aceste proteine includ o clasă de molecule, numite interleuchine, şi care sunt importante în bolile inflamatorii, precum scleroza multiplă şi poliartrita reumatoidă. Interleuchina poate de asemenea juca un rol important în bolile cardiace şi metabolice. Un alt exemplu, ar fi SHBG (sex hormone binding globulin) o proteină ce controlează nivelul testosteronului din sânge. De asemenea MIP- beta, un macrofag ce ar putea avea rolul de a influenţa dezvoltarea SIDA la pacienţii infectaţi cu HIV. “Identificarea genelor ce controlează aceste proteine ar putea duce la o înţelegere mai bună a bolilor în care ele sunt implicate”, declară profesorul Tim Frayling, unul din conducătorii studiului.
În acest studiu au fost cercetate 42 de proteine circulante, iar rezultatele obţinute vor putea orienta viitoarele studii spre un mod de a influenţa structura genomului.
Melzer D, Perry JRB, Hernandez D, Corsi A-M, Stevens K, et al. (2008)
PLoS Genet 4(5): e1000072. oi:10.1371/journal.pgen.1000072
Sursa:
www.labinfo.ro