Cercetătorii din mai multe centre universitare (sud-estul Angliei, Milano, SUA), au identificat pentru prima dată o proteină ce ar avea rol în regenerarea neuronală din afecţiunile sistemului nervos periferic, şi care ar putea sta la baza viitoarelor studii privind patogenia acestor boli, dar ar avea rol şi în tratarea acestora corespunzător.
Aceste date au fost raportate recent în Journal of Cell Biology. Echipa a urmărit o proteină numită c-Jun, un factor de transcripţie ce reglează expresia mai multor gene. Această proteină ar avea un rol vital în plasticitatea celulelor Schwann, celule importante prin modul în care sistemul nervos periferic se regenerează după o leziune la acest nivel. În timpul acestui proces celulele Schwann oferă un mediu corect pentru ca neuronii să se “regenereze”. Prin identificarea acestui factor de transcripţie, cercetătorii cred că acesta ar putea crea modalităţi de tratare a diverselor boli ale sistemului nervos periferic, precum boli ereditare ca Charcot-Marie sau boala autoimună Guillain-Barre. Spre deosebire de sistemul nervos periferic, această calitate de regenerare nu se observă în cazul sistemului nervos central.
Studiile viitoare vor încerca să găsească modalităţile prin care celula Schwann şi proteina c-Jun pot fi folosite pe o scară mai largă, dar şi dacă o activitate defectuasă a proteinei c-Jun poate fi implicată în producerea tumorilor celulei Schwann, de exemplu în neurofibromatoza tip2, ducând probabil la o mai bună înţelegere a acesteia, precum şi a unei terapii corespunzătoare. Dr. David Parkinson, unul dintre conducătorii studiului a declarat: “Acesta este un pas foarte încrezător pentru demonstrarea modului în care sistemul nervos periferic are această calitate de regenerare neuronală, şi putând crea astfel premizele unui efect similar şi pentru sistemul nervos central”. “Cunoaştem deja că aceste celule au capacitaea de întinerire, deja avem o mai bună întelegere a modului în care se produce acest eveniment, şi toate acesta ar putea să ofere noi căi de tratare a bolilor degenerative”.
Journal of Cell Biology
Sursa:
www.labinfo.ro